Alapelvek

Abból érdemes kiindulni, hogy a kémény a korszerűsítése révén hatással van a tüzelőberendezés és az égéslevegő bevezetés által alkotott égési körfolyamatra tágabb értelemben az egész fűtési vagy háztartási meleg víz ellátó rendszerre. Mind az új létesítéseknél, mind a felújítás esetén érdemes először elvi megoldást találni majd a gyakorlati kivitelezés módját megválasztani valamint a költségeket számba venni.

A tüzelőberendezés hő teljesítményének meghatározása épületgépész tervező feladata. A tervező dönti el számítással azt is, hogy milyen átmérőjű és magasságú az a kémény, amely illeszkedik a fűtési rendszert kiszolgáló tüzelőberendezéshez. A tervezéskor az égéshez szükséges levegőellátást figyelembe véve méretezi a fali nyílászáróba vagy külső falba építendő légbevezető eszközt. A kémény kivitelezésekor, felújításakor ezt az elképzelést, vagy tervet kell megvalósítani.

Tervet akkor is érdemes készíteni, ha elsőre a szabványoknak megfelelő egyszerű esetnek tűnik a kémény korszerűsítése.

Célunk mind a kondenzációs kémények, mind a szilárd tüzelésű kémények felújításánál az volt, hogy a meglévő kéményt annak tartó és burkolóelemeinek bontása nélkül a belső kürtőt a tető felőli munkavégzéssel újítsuk fel.
Úgy gondoljuk, hogy a fűtéskorszerűsítések túlnyomó részében mindenki ezt a megoldást keresi és nem a falon kívül szerelt kéményeket semmiképpen azt, hogy az egyetlen jó megoldás a kémény visszabontása és újjáépítése.

Rendelkezünk azzal az egyedülálló technológiával és szakmai tapasztalattal mely lehetőséget ad a tégla falazatú kéménykürtők bővítésére. Ezt kéménymarásnak hívjuk.

Kéménymarás segítségével a kondenzációs gázkészülékek 80mm/125mm koncentrikus égéstermék elvezető csövei vagy a szilárd tüzelésű kandallók, kazánok füstjének elvezetéséhez szükséges akár 180mm-es átmérőjű saválló acél béléscsövek is behelyezhetőek a meglévő téglakéménybe falbontás nélkül.

Végezetül a kéménymarás nyújt megoldást a kátrányos vagy koromégést szenvedett és szemmel látható elhasználódás jeleit mutató kémények javítására. A kürtő nyerstégláig történő felmarása után a béléscsövezés bontás nélkül megoldható és a kémény még hosszú ideig ellátja feladatát a megszokott helyén a házban.