Kémények szilárd tüzeléshez

Sokan választják ma is a szilárd tüzelést fő lakásfűtő tüzelőberendezés számára. Mondhatjuk, hogy ma a háztartásokban mindenki arra törekszik, hogy anyagi helyzetéhez viszonyítva alternatívát találjon a gázfűtés okozta függő helyzet csökkentésére.
Változatos okai vannak annak, hogy ki mért fűt fával. Van, aki csak egy kandallókályhával szeretne néhány fokkal emelni a lakótér hőmérsékletén és van, aki a faelgázosító kazánokat választja, mert a költségoptimalizálásban bízik.
A családi házak többségében azonban egyszerű felépítésű és működésű lemez vagy öntöttvas tagos kazánokat üzemeltetnek tűzifával.
Ezek a tüzelőberendezések legyen szó kandallókályháról vagy épített vízteres kandallóról lemez vagy öntöttvas kazánról mind egy jól méretezett kéménnyel üzemelnek gazdaságosan és biztonságosan.
A béléscsövezés nagyon sok problémára lehet válasz:
– Nem tudom a fűtővíz hőmérsékletét megemelni.
– Visszafüstöl, a kazán mikor kinyitom a tűztérajtót.
– Kellemetlen füstszag van a lakásban.
– Kátrányos foltok jelentek meg a padláson és már a lakótérben is.
– Kéménytűz volt és a kémény használata hatóságilag letiltásra került.
A legtöbb háztartásban a kémények azért nem működnek megfelelően mivel szűkebb a kéményjárat, mint a tüzelőberendezés kilépő füstcsonkja.
A kéményeket cserélni viszont nem olyan egyszerű. A csere egyik
formája lehet a béléscsövezés.
Ebben az esetben a téglafalazat továbbra is kéményként viselkedhet hiszen csak a füst hőjétől és savasságától kell megvédeni, vagyis hő és saválló acél béléscsővel ellátni.