Béléscső méretek tüzelőberendezéstől függően

Sok tulajdonossal beszélve az a helyzet, hogy mindenki szereti az ökölszámokat.
Mibe kerül egy méter, hány kiló egy méter, és ehhez hasonló kérdéseket kapok.
Mielőtt bárki azt gondolná a kémények méretezése megúszható akkor rossz hírrel kell szolgálnom mert NEM! A kémények méretezése egy bonyolult matematikai iterációs folyamat amit szabadkézzel szerintem kellő felelősséggel nem is lehet elvégezni csak számítógéppel.
A helyzet viszont az, hogy ha sok ilyen méretezést végzünk, akkor az eredmény nem olyan sokféle tehát bizonyos ökölszámok megállapíthatók.

Jellemzően családi házakra szorítkozom.

Kazánkémények:
15-25kw  150mm
26-35kW 160mm
36-45kW 180mm

Faelgázosító kazánok:
Jellemzően egy mérettel nagyobb átmérőben működnek jól. Tehát egy 22kW-os már 160-as béléscsövet igényelhet. Itt a méretezés mindenképpen indokolt.

Kandalló (kályhák) víztér nélkül:
5-6kw  120mm
7-8kW 130mm
9-11kW 150mm
12-15kW 160mm
16-18kW 180mm

Vízteres kandallók:
A víztér teljesítménye és kialakítása olyan mértékben változhat, hogy itt is csak azt tudom javasolni, hogy egy mérettel nagyobb átmérőt válasszunk.

Pelletes készülékek:
Itt a családi házban használatos 80mm füstcsonk kivezetésű kályhákhoz azt tudom tanácsolni, hogy tisztíthatóság miatt 130mm-nél kisebb béléscsővel senki ne próbálkozzon. A méretezéseknél a 150-es méret szokott kijönni a családi házas kiviteleknél. Itt a méretezés mindenképpen indokolt.

Cserépkályhák.
Sajnos a cserépkályhák esetében azt kell mondanom, hogy nem is kellene béléscsövezni a kéményeket hiszen a cserépkályha egy hagyomány elvén épített kézműves tüzelőberendezés aminek a füstjáratainak meghosszabbítása tulajdonképpen a kémény tehát nem is kellene fémcsővel bélelni. Ha méreteket szeretnénk tudni akkor a kandallókályhákra vonatkozó méreteket lehet alkalmazni.
Azonban a cserépkályhánál mindenképpen az építőmesternek kell a kályha huzatigényére és teljesítményére vonatkozó adatokat megadni amivel a méretezést el lehet végezni.