Ovális vagy kerek béléscső?

Áramlástani szempontból a kémények kürtőjének a legkedvezőbb kialakítása a kör keresztmetszet. Kémények belsejében megfigyelhető hogy a 4 téglás kémény kürtője (14cm*14cm) építéskor kör keresztmetszetűre lett kivakolva.

A lakóházakban azonban találunk 5 téglás kéményeket (egy sorban 5 tégla helyezkedik el.). Az 5 téglás kémény keresztmetszete téglalap alakú, a kürtő belső mérete 14cm*27cm azaz egy téglányi méretű. A kémény építője eleve helytelenül járt el hiszen az építési szabályok csak háromnegyed téglányi keresztmetszetet engednek azaz 14*20cm belső kürtőméretet.
Az 5 téglás kéményekbe így sokszor nagyobb teljesítményű készülékek kerültek bekötésre gondolván, hogy a szélességében meg növekedett keresztmetszet elég lesz a nagyobb teljesítményű és 130mm-nél nagyobb átmérőjű (150mm-180mm) füstcsonkkal szerelt kazánok fogadására.
Az ilyen kéményekben a kormos áramló füst lerakódik a sarokban és a rövid oldal közelében lelassul az áramlás. Magyarul oda a nagyobb keresztmetszet a sarkokban és a rövid oldalakon kialakuló leválások miatt.
A bélelés gyanánt beépítésre kerülő oválisnak mondott béléscső csökkenti a keresztmetszetet és áramlási szempontból a hibás állapotot konzervál.
Az 5 téglás kéményeket bélelés esetén kör keresztmetszetűre fel kell marni és kör keresztmetszetű csővel kell kibélelni akár egy 4 téglás kémény esetében.