Béléscső vagy szerelt kémény

A kéménybélelés egy otthonbarát és környezetbarát felújítási forma. A kémény újra üzembe helyezése esetén a korszerűséget és az érvényes műszaki előírásokat veszi figyelembe.
A legtöbb ház tudatosan úgy épül, hogy a kéményt célszerűen a ház belső részén helyezték el, a tetőn való kitorkollás pedig a gerincen vagy annak közelében helyezkedik el. Legtöbb esetben építéskor, egy működő és egy tartalék kémény is épült.
Ha a mai viszonyokat vesszük alapul, akkor a tartalék kémények béléscsővel alkalmassá tehetőek bármilyen készülék égéstermékének elvezetésére.
Miért dobjuk el a meglévő kéményt és vegyünk egy újat amit nem tudunk beépíteni a házba ezért felszereljük valahol a falon kívül a hidegben. A külső fali kémény nem él együtt a ház többi részével így a kéménytől elvárható alapvető feladatát sem teljesíti. Ha egy szigetelt kéményt építünk akkor az nem veszi át a ház hőháztartását és képes teljesen ellentétes irányban mozogni. Képzeljük el, hogy a kazán belobban és a kazánhelység ablakán megy ki a füst és a falon kívüli szerelt kémény jéghideg levegővel árasztja el a helységet hiszen a szigetelés miatt a kémény nem a ház melegében van hanem a külső hideg levegő hőmérsékletét veszi át. A hideg mint tudjuk lefelé igyekszik.
Számomra teljesen egyértelmű, hogy a meglévő falazott téglakéményt kell felújítani újra üzembe helyezni. Ez egy környezetbarát megoldás.

Ha nincs meglévő tartalék kémény, akkor érdemes a meglévő téglakéményből a béléscső cseréjével kialakítani az alternatív tüzeléshez (fa-, pellet-, széntüzeléshez) a kéményt. A meglévő gázkazánt érdemes leszerelni vagy kicserélni kondenzációs gázkészülékre, mert annak egyszerűen megoldható a füstgázelvezetése önálló kéményrendszerrel.

Ha szerelt kéménynél maradunk, akkor először a házon belül találjunk neki helyet, ha ez nem lehetséges, akkor házon kívül.
Házon kívül mindig a gerinc közelében lévő falon kell elhelyezni.
Házon kívül a gerinctől távol lévő falnál nem helyes kéményt építeni.
A falon kívül épített tégla és montázs kéményeket is kerülni kell mert könnyebben lehűlnek.